Em dic Daisy
El meu nom és Daisy, però tothom em diu Princesa perquè tots estan enamorats de mi. Sóc pèl-roja, sexy, i amb una llarga crinera sempre acariciada pel vent. Em diuen que sóc una mica estirada perquè no sempre estic disposada a perdre el temps amb els badocs aturats i encantats que sovint venen pel tancat dels ponis. Però un dia va aparèixer una nena que caminava amb una mena de giny amb rodes estrany, que l'ajudava a mantenir-se dreta.
D'ella, però, el que més em va cridar l'atenció no va ser la seva dificultat per caminar, sinó el seu cabell vermell com el foc. Semblava la meva crinera. Ella era pèl-roja com jo!
La meva història
L'Helena havia nascut abans d'hora. Quan feia 6 mesos que era dins la panxa de la seva mare ja va voler sortir. Era petita com un pardal, i com tots els infants prematurs, encara havia de créixer molt per dins i per fora.
Calia anar amb molta cura i ajudar-la a tirar endavant.
Va haver d'estar molt temps a la incubadora. Setmanes i mesos a l'hospital, lluitant molt per tirar endavant la seva il·lusió de viure.
Ella mai es va rendir, i finalment va poder anar feliç cap a casa seva.
Tanmateix, li va quedar un llarg aprenentatge per caminar bé, agafar seguretat... eren molts obstacles! Però l'Helena va demostrar ser una lluitadora.
Treballava de valent cada dia fent exercicis amb les cames, els braços... Llargues estones amb la fisioterapeuta. Sempre era la mateixa rutina, però ella no defallia.
Per enfortir la seva columna vertebral i les seves cames, li van recomanar una teràpia alternativa: l'equinoteràpia. Perquè s'entengui millor, consistia en muntar a cavall.
Això sí que era un repte!
La primera vegada que l'Helena va arribar al tancat dels ponis, anava escoltant al cuidador que recomanava als pares: “Aquell poni és molt tranquil, i el d'allà també aniria bé”.
Però l'Helena ja tenia la vista posada a la Daisy: "Vull pujar amb el poni de la crinera pèl-roja, com jo!", va dir entusiasmada.
"Aquell millor que no", va aconsellar el monitor. "És una poni una mica díscola".
Però l’Helena ja estava acostumada als reptes difícils, i sense dir res a ningú, amb el seu giny per caminar va arribar fins a la tanca.
Mirant-se la Daisy atentament, li va dir sense més preàmbuls: “Hola, sóc l’Helena i estic encantada de la vida! M’agrada molt la teva crinera pèl-roja”
La Daisy va pensar que si aquella nena amb totes les seves dificultats estava “encantada de la vida”, allò sí que era un exemple de no arrugar-se, d’anar a totes!
I en aquell mateix moment, va decidir que l’ajudaria tant com pogués.
El primer dia, l’Helena va arribar amb el seu casc de color rosa.
“Mmmm... és presumida com jo”, va pensar la Daisy.
La seva cabellera pèl-roja estava trenada al clatell, però tenia tant de cabell que era impossible posar-li el casc!
Així que li van fer dues trenes perquè cadascuna sobresortís per a cada banda del casc. Problema resolt i... a muntar!
Al principi vaig notar-la tensa damunt meu. Les seves cames no m’abraçaven, estaven rígides. Però poc a poc es va deixar anar, i les seves manetes s’agafaven a la meva crinera fent-me pessigolles.
Així va començar una sèrie d’exercicis a cavall. I no sempre va ser bufar i fer ampolles. L’Helena havia de trobar l’equilibri perquè muntava a pèl, sense muntura. Així l’escalfor corporal de la Daisy s’escampava pel seu cos i permetia activar, relaxar i estirar la musculatura de les cames.
Va aprendre també a intensificar els seus propis impulsos rítmics, deixant-se portar sense por, asseguda a llom de la Daisy.
- Agafa el tranquillo, Helena! - deia la Daisy.
- Deixa’t portar i relaxat! Les meves potes són les teves cames, i allà on tu posis l’ull jo hi poso la peülla. Som un binomi, com un centaure! - insistia la Daisy.
- Helena, l’esquena dreta! - cridava la Daisy.
- Però sense estressar-se, eh!
- Més important que la meta és el camí, Helena! Més enllà dels resultats, més enllà dels èxits o els fracassos - li volia fer entendre la Daisy.
- Helena, els humans sempre busquen resultats, avaluen els processos i volen assolir fites ràpidament. Aquest és el seu sistema.
- Però per a nosaltres, els cavalls, la pressa no existeix, i els resultats són relatius, que vol dir que no ens agrada posar-nos cordes al coll sense cap necessitat. Si arribem: bé! I si no, tampoc passa gran cosa… ja hi arribarem.
- Tu tens pressa, o què? No, oi? Doncs anem fent! - Li explicava la Daisy imposant el seu ritme natural.
Van passar mesos i l’Helena va agafar confiança. Sabia que havia d’enfortir els turmells i muscular les cames. Estava avançant sense adonar-se, gaudint de cada moment de complicitat.
I així van arribar a una connexió sense paraules, només amb petits gestos.
- Mira Helena, ha arribat la tardor. Les fulles s’han posat el seu vestit de color porpra, ho veus?
- Fa més fred, te n’adones? Posa les mans dins la meva crinera que te les escalfaré.
- T’has recordat de les pastanagues? M’encanten! Com a tu t’encanten els macarrons!
I d’aquesta manera, l’Helena va saber crear estones de felicitat amb la Daisy.
FELICITAT: un medicament que sovint, de tan senzill, s’oblida. I que la Daisy va posar-lo en pràctica amb l’Helena des del minut 0.
Glossari
-
Fisioterapeuta: professional que utilitza principalment les seves mans per curar al màxim les disfuncions de les persones afectades per accidents, malalties musculars, limitacions funcionals, etc.
-
Equinoteràpia: teràpia assistida amb cavalls que pretén ajudar en el desenvolupament cognitiu, físic, emocional i social de persones que pateixen una discapacitat física, intel·lectual o sensorial.
-
Díscola: que té un caràcter difícil, no fàcilment corregible, que va a la seva.
-
Bufar i fer ampolles: quan creus que una cosa és molt fàcil i senzilla de fer.
-
Muntar a pèl: muntar damunt del cavall sense muntura.
-
Tranquillo: paraula col·loquial que vol dir “adaptar-se a la situació”.
-
Binomi: que consta de dos termes, de dues coses. En aquest cas eren genet i cavall fent un sol cos.
-
Centaure: que té el cap i pit d’humà, i la resta del cos de cavall.